zaterdag 14 augustus 2010

Mijn oude harde schijven.....

Al jarenlang verzamel ik ze, uit al mijn oude computers heb ik ze verwijderd en sindsdien liggen ze stoffig te worden op de bovenste plank van de kast.
Waarom heb ik ze eigenlijk bewaard ?
Het zijn oude waardeloze dingen... kapot, en bovendien klein qua GB... tja, zo'n 10 jaar terug bestonden er nog niet zulke grote schijven.
Welnu, in de eerste plaats omdat er dingen op staan die ik
  • zelf nog ooit wil zien te redden, met name oude foto's en email
  • er staan misschien ook nog wel dingen op waarvan ik helemaal niet wil dat een ander daar inzage in zou hebben.
Dat blijft toch wel iets heel vervelends wat er met een PC kan gebeuren, data kwijt raken ten gevolge van een schijfcrash of virusprobleem.... dat eerste is natuurlijk vooral pech, daar doe je als gebruiker weinig aan...
maar die schade ten gevolge van een virus was natuurlijk wel grotendeels mijn eigen schuld.
Even te lang gewacht met het vernieuwen van mijn abonnement en in die tijd wel veel wazige websites bezocht en onduidelijke emailtjes ontvangen.
Afijn, die fout zal ik niet snel nog 'ns maken... ik heb er wel van geleerd.

In mijn vakantie tijdens wat opruimwerk kwam ik die oude schijven ineens weer tegen... heb er een poos mee in mijn handen gestaan en overwoog ze dan toch eindelijk maar weg te gooien.
Maar dan wel meteen maar in de shredder bij het grofvuil... dus de schijven verhuisden naar een de eetkamertafel, zodat als ik toch richting het scheidingsstation zou gaan, dat ik ze dan meteen kon pakken en meenemen.
Ik vermoed dat bovenstaand verhaal van toepassing zou kunnen zijn op 9 van de 10 PC-gebruikers.

Maar nu die schijven ineens weer "in het zicht" lagen besloot ik dan toch maar 'ns serieus te gaan zoeken op internet of ik niet op een simpele manier aan een niet te duur programmaatje kon komen waarmee ik zou kunnen kijken of er nog iets aan te redden viel.
Uiteindelijk ben ik in het bezit van 2 zeer nuttige apparaatjes, een dockingstation van Konig waar je zo een interne harde schijf in doet en een LogiLink adapter, beide hebben een USB aansluiting om op je PC aan te sluiten zodat je heel eenvoudig deze schijven kan benaderen zonder ze te hoeven inbouwen.

En mijn zoektocht op internet was (in tegenstelling tot wat ik vooraf verwachtte) zeer succesvol.
Een fantastisch Recovery programmaatje gevonden wat inderdaad heel veel data terug gehaald heeft, en de eerste 1GB is helemaal gratis. Een reuze aanrader. Aangezien ik veel meer dan 1GB data kon herstellen (en dat dan natuurlijk ook terug wilde hebben) heb ik het programmaatje uiteindelijk maar gekocht.
OK, het kostte wel $ 69,95 maar met de stand van de € ten opzichte van de $ valt dat dan eigenlijk ook nog wel mee.
Als ik die schijven had weggebracht een gespecialiseerd bedrijf was ik toch minimaal eenzelfde bedrag kwijt geweest, en nu heb ik daar zelf een schitterend programmaatje voor in handen.

Diezelfde softwarefirma bleek nog een ander programma te hebben ook... Partition Master.
Al jaaaren gebruik ik Partition Magic. Ooit had ik versie 5, toen nog uitgebracht door PowerQuest, maar de laatste jaren gebruik ik versie 8. Het programma wordt inmiddels geleverd door Symantec (o.a. Norton Anti Virus).
Het jammere aan partition Magic is dat het de recentere Windows besturingssystemen niet support.
Wat betreft Vista en Windows 7 kan je helemaal niks met Partition magic, terwijl het zo'n uitermate nuttig tooltje is.

Toen ik mijn Data Recovery Wizard ging upgraden omdat ik meer dan 1GB wilde terughalen zag ik ineens dat programma Partition Master.
De Home Edition is 100% gratis, dus geen lastig besluit om het te downloaden en 'ns te bekijken.
Als 2 druppels water gelijk met Partition magic, alleen de mapdriver zag ik niet direct.
Maar WEL geschikt voor Windows Vista en Windows 7 (de 32 bit versie)
Voor Windows 7 64 bit  zou je de Pro Edition moeten kopen, maar die heb ik toch niet.

Tijdens mijn zoektocht op internet naar nuttige en betaalbare oplossingen heb ik onvoorstelbaar veel websites bezocht, maar 1 springt er toch wel heel duidelijk uit voor wat betreft nuttige links:  http://datarecovery.weblinker.nl/

Daar vond ik ook heel veel downloadjes van converters, programmaatjes om bestandstypen om te zetten naar iets anders. Bijna alles trialware, en veel programmaatjes bruikbaar om net datgene te doen wat je wil voordat je ze moet aanschaffen. Gratis en voor niks heeft dat een hopen zaken opgelost.

Die website is ècht een aanrader voor iedereen die wat nuttige tooltjes zoekt.
In de eerste plaats data recovery software, Registry Cleaners en Partition software, maar ook
onvoorstelbaar veel converters en rippers, ook als het gaat om iPod, iPad, iPhone of Blackberry software, ook daarvan staan er veel downloadjes.
Er staan inmiddels al zo'n 1200 links op http://datarecovery.weblinker.nl/

Het nadeel is natuurlijk dat het trialware is, dus je hebt er maar kort wat aan of je kan niet alle functies benutten, en de meeste programma's zijn alleen in het Engels.
Maar daar staat dan tegenover dat het geen rotzooi-programma's zijn, .
Geen risico op malware, spyware of adware.... dat is dan wel weer een groot voordeel.
Wat dat betreft heb ik mijn lessen ook wel geleerd.... gratis downloads van torrent-sites e.d. bevatten toch 99 van de 100 keer wel rottigheid die je eigenlijk niet in huis wil halen.

De moraal van dit verhaal: heb je nog oude schijven in een schoendoos liggen.... doe er wat mee.
Er bestaan voordelige perfecte programma's voor, waar je altijd nog wat aan kan hebben als er toch weer 'n keer iets mis gaat ;-)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten